• Novinky

            • Fašiangové stretnutie na Ministerstve školstva SR

            • Posledné fašiangové dni sa na Ministerstve školstva, výskumu, vývoja mládeže SR konalo stretnutie s pánom ministrom JUDr. Ing. Tomášom Druckerom, ktoré bolo obohatené o príjemný fašiangový program. V rámci toho boli z oblasti gastronómie a vínnej turistiky zastúpené 2 stredné školy. O catering so zabíjačkovými špecialitami sa postaral tím Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb Farského a o degustáciu vybraných vín z produkcie našej pivnice vrátane ružového frizzante sa postarali naše tretiačky somelierky pod vedením Ing. Klaudii Čistej Tretinovej. Hosťom víno veľmi chutilo a v spojení s jedlom to bol výborný gastronomický zážitok.

               

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová

            • Konferencia prezidentov

            • Dňa 23. februára 2024 sa študent Viktor Koščál zúčastnil konferencie prezidentov, kde bola vytvorená platforma na diskusiu, výmenu skúseností a riešenie praktických problémov, ktoré sa vyskytujú v študentských firmách.

              Počas tohto podujatia mali prezidenti študentských firiem možnosť vypočuť si prednášky od riadiacich pracovníkov úspešnej spoločnosti ANASOFT na témach ako:
              - Fungovanie a riadenie spoločnosti
              - Ako dosiahnuť úspech projektu
              - Ako vybudovať firmu z vnútra.

              Ďakujeme Junior Achievement Slovensko a ANASOFT-u za skvelú organizáciu tohto podujatia.

              Viktor Koščál

            • 4. modul Money mindset v NBS

            • Dňa 20. februára 2024 trieda 4.A spolu s Ing. Matuškovičovou navštívili Národnú banku Slovenska v Bratislave.
              Téma školenia bola “Money mindset”.
              V rámci zážitkového vzdelávania počas individuálnych a skupinových aktivít sme si uvedomili vplyv rodinného prostredia na formovanie nášho vzťahu k peniazom. Zistili sme, aké praktické kroky použiť v prevencii extrémneho správania. Veľmi zaujímavá bola časť, kde sme sa naučili používať finančné zdroje vyváženým spôsobom.
              V skupinových aktivitách sme zisťovali aké sú pozitíva/negatíva míňania a sporenia peňazí, kvality a kvantity, vecí a skúsenosti.
              Toto školenie bolo pre nás veľmi poučné a zároveň pozoruhodné. Ďakujeme

              Vrbovská Lucia , študentka 4.A

            • Vyhodnotenie hlasovania o najlepšie vína

            • Na 14. ročníku Ochutnávky vín mladých vinárov sa ako už je zvykom konalo hlasovanie o najlepšie vína. Účastníci podujatia mali príležitosť aktívne ovplyvniť výsledky hlasovaním v troch kategóriach: biele vína, ružové vína a červené vína.

              Výsledky:

              Biele vína
              1. Víno PURUS - Moje a Tvoje
              2. Durgala & Budinský - Tramín čarovný
              3. Školské víno - Muškát Ottonel

              Ružové vína
              1. Vinovin - Cabernet Sauvignon (rosé) (frizzante)
              2. Dubovský & Grančič - Frankovka modrá (rosé)
              3. Vinárstvo Miroslav Dudo - Cabernet Sauvignon (rosé)

              Červené vína
              1. Fedor Malík a syn - Neronet
              2. Vinárstvo Hanúsek - Rulandské modré
              3. Ján Krajčovič - Dornfelder

              Gratulujeme všetkým víťazom a ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k vytvoreniu nezabudnuteľného zážitku z tohto podujatia.

              firma Vinárka

            • Ples vo Vinosadoch

            • V dňoch 8.-10.2.2024 študenti našej školy, podnikatelia z 1.A Juraj Jakabovič, Samuel Macháček, Nicolas Vavro a Christian Valachovič, nacvičovali techniku obsluhy pod vedením Mgr. Miroslava Žbodáka. Svoje skúsenosti následne uplatnili na plese vo Vinosadoch. Bola to reprezentatívna akcia, ktorú vynikajúco zvládli. Získané zručnosti študenti zúročia aj na ďalších aktivitách.

              Pani starostka Mgr. Juráčková študentom srdečne poďakovala za perfektnú obsluhu, prístup a profesionalitu.

              Mgr. Jarmila Moravčíková

            • 14. ROČNÍK OCHUTNÁVKY VÍN MLADÝCH VINÁROV

            •      V priestoroch Strednej odbornej školy vinársko - ovocinárskej v Modre sa uskutočnil 14. ročník Ochutnávky vín mladých vinárov. Ako každý rok, bola táto udalosť organizovaná študentskou firmou Vinárka, ktorá je zapojená do vzdelávacieho programu Junior Achievement Slovensko.

                   Svojou návštevou nás poctili župan Bratislavského samosprávneho kraja Mgr. Juraj Droba, MBA, MA, honorárny konzul Slovenska pre Korutánsko a primátor mesta Modra Mgr. Juraj Petrakovič.

                   Hostia mali možnosť ochutnať viac ako 600 vzoriek vína nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. A to vďaka špičkovým vinárom, ktorí nám poskytli svoje vzorky. Ich ochota a podpora nám umožnili spraviť z tohto podujatia nezabudnuteľný zážitok pre všetkých návštevníkov.

                   Rovnako patrí veľká vďaka našim spolužiakom, ktorí sa pod vedením Ing. Idy Matuškovičovej a Ing. Agáty Dudovej aktívne zapojili do prípravy a realizácie podujatia. Ich profesionálny prístup zabezpečil hladký priebeh celej akcie. Ďakujeme aj pani riaditeľke Ing. Monike Kisovej za veľkú podporu pri organizovaní tejto veľkolepej akcie na pôde našej školy.

              Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí nás prišli podporiť na našu Ochutnávku vín mladých vinárov. Tešíme sa na ďalší ročník a ďalšie spoločné stretnutia pri skvelej atmosfére a lahodných vínach.

              Adela Rubínová a Daša Miškolciová

              firma Vinárka

            • Študenti vinársko - ovocinárskej školy zabodovali!

            •      Študenti Strednej odbornej školy vinársko - ovocinárskej v Modre sa zapojili do súťaže „Podpor svoj odbor“. Podstatou súťaže bola tvorba videí zameraných na prezentovanie škôl poľnohospodárskych odborov. Súťaž organizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s viacerými partnermi. 

                   Do aktuálneho 4. ročníka sa zaregistrovalo 54 stredných odborných škôl agropotravinárskeho, lesníckeho a veterinárneho zamerania. Odborná komisia hodnotila celkovo 69 súťažných videí. Výsledky súťažno-vzdelávacieho projektu vyhlásili v bratislavskom Primaciálnom paláci. Na oceňovaní sa ako autori videa zúčastnili žiaci Daniel Peťkovský, Samuel Kerák a Michal Čaboun.

                   Aj vďaka neoceniteľnému prínosu spolužiakov sa podarilo študentom uspieť v dvoch kategóriach. Vzácnu cenu si prevzali od Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Bratislava a od Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. 

              Študentom blahoželáme!                                                               

              Ing. Ida Matuškovičová

            • Lyžiarsky výcvik pre prvé ročníky

            • V dňoch 29.1 - 2.2.2024 sa žiaci triedy 1.A a 1.B zúčastnili lyžiarskeho výcviku v zimnom lyžiarskom stredisku Ski Opalisko v srdci Liptova v Nízkych Tatrách nad obcou Závažná Poruba. Po príchode na penzión v pondelok, sa žiaci vydali na prechádzku a spoznávali okolie. Počas výcviku boli žiaci rozdelení na svahu do troch skupín - pokročilí, mierne pokročilí a začiatočníci - v závislosti od ich lyžiarskych schopností a skúseností. Počas celých štyroch dní lyžovania ich sprevádzali skúsení inštruktori, ktorí im prinášali nové zručnosti a vedomosti. Pedagogický dozor zabezpečovali učitelia pani Mgr. Katarína Vavríková, pán Ing. Peter Múčka a pán Igor Vitek. Žiaci počas lyžiarskeho výcviku každý den zlepšovali svoje lyžiarske schopnosti a veľmi si to užili. 

              Peter Hrachovský, 1.B.

            • XXIII. ročník medzinárodnej súťaže v reze viniča hroznorodého „O Zlaté nožnice“.

            •      23.ročník medzinárodnej súťaže v reze viniča O Zlaté nožnice, ktorú  organizovala firma SNA Europe Slovakia  zastupujúca, francúzsku firmu Bahco, v spolupráci s  BS vinárske potreby Pezinok a pod odbornou záštitou SPU Nitra, Katedra záhradníctva a krajinného inžinierstva sa uskutočnila 8.februára 2024.  Hostiteľom bolo Vinárstvo Nichta v Čajkove. Všetkých prítomných na začiatku privítal starosta Čajkova a majiteľ vinárstva Braňo Nichta, ktorý spomenul aj dávnu históriu pestovania viniča v Čajkove.

                   Súťaž sa uskutočnila v lokalite Kruhy, v 15 ročnom vinohrade v plnej kondícii s minimálnym zásahom zelených prác. Rezala sa odroda Tramín červený v počte 25 krov v časom limite 30 minút a 40 minút podľa kategórie.

                   V kategórii Elite, v ktorej súťažilo 44 profesionálnych rezačov z celého Slovenska,  obsadil náš pracovník Strediska odbornej praxe Michal Valachovič 1.miesto a získal Zlaté nožnice.

                   Naši študenti 4. ročníka súťažili v kategórii Junior, kde sa zaregistrovalo 16 mladých vinohradníkov vo veku do 21 rokov a Adam Štrofek sa umiestnil na veľmi peknom 3. mieste a zo súťaže si okrem cenných skúseností odniesol aj hodnotné ceny od sponzorov.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za peknú a dôstojnú reprezentáciu školy, blahoželáme a želáme úspechy v ďalšom štúdiu.

              Ing. Rastislav Schön

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra, kód školy 615501
        • +421 33/6472579 riaditeľ +421 33/6472580 ústredňa +421 33/6472762 ekonomický úsek +421 33/6406462 stredisko odbornej praxe - pivnica Školská jedáleň +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk Školský internát +421 33/6472580 klapka 36
        • Kostolná 162/3, 900 01 Modra Slovakia
        • 000162311
      • Prihlásenie