• Novinky

            • Rodičovské združenie v školskom roku 2021/2022

            •  

               Vážení rodičia, pozývame Vás na  rodičovské združenie

              v školskom roku 2021/2022, ktoré sa uskutoční dňa  24.marca 2022

               o 16.00 hod. v príslušnej  triede.

              Po triednych rodičovských združeniach bude prebiehať informačná časť  / možné individuálne stretnutia s vyučujúcimi/.

              Prosíme o Vašu účasť                                

            • Oznam - riaditeľské voľno

            • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamujeme, že dňa 16. 3. 2022 (streda) riaditeľka školy udeľuje žiakom Strednej odbornej školy vinársko- ovocinárskej, Kostolná 3 Modra  z technických dôvodov (odstavka elektrickej energie) riaditeľské voľno.

            • OBNOVENIE ŠKOLSKÉHO AREÁLU

            • Areál Vinárskej školy je známy tým, že poskytuje žiakom, učiteľom aj hosťom veľa pozitívnej energie, ktorú čerpajú priamo z prírody. V okolí školy sa nachádza obnovený a novovysadený pomologický sad, ampelografický vinohrad a veľa okrasných stromov a kríkov.

              Všetko živé postupne starne a dotýka sa to aj našej zelene v okolí školy. Preto sme sa rozhodli starším stromom aj kríkom pomôcť odbornými zmladzovacími rezmi a výsadbou nových stromov a kríkov.

              Tešíme sa, že do našej školy prišiel pracovať pán Pavol Šperka – záhradník. Už v prvých chvíľach vedel, čo areál potrebuje. Pripravil projekt, s ktorým oboznámil riaditeľku školy, pani hospodárku a v spoločenskej sále aj všetkých žiakov a učiteľov. V týchto chvíľach sa schválené práce už rozbehli. Samozrejme sa zapojili aj žiaci, ktorí získajú veľa odborných vedomostí.

              Čo chceme obnoviť?

              1. Park - Ošetrenie starších stromov a kríkov. Odborný rez a formovanie koruny;                                                                  - Založenie kvitnúcej lúky. Rekultivácia pôdy a osev plôch lúčnymi kvetmi.                                                                  (Facélia a niektoré druhy ďateliny.)                                                                                                                          - Dosadenie okrasných stromov a osadenie lavičiek.

              2. Vybudovanie chodníka k hlavnému vchodu školy.

              3. Rekonštrukcia átria (vybudovanie oddychovo relaxačného priestoru pre študentov, profesorský zbor       a zamestnancov školy. Prípadné využitie na menšie kultúre podujatia.

              4. Obnova ihriska (športového areálu).

              Všetci sa tešíme, že v našom areáli rozkvitnú nové stromy, kríky, rastliny, ale aj tie mnohoročné.

              Prajem pánovi záhradníkovi, žiakom, učiteľom veľa radosti z pocitu dobre vykonanej práce.

              Mgr. Jozef Matejovič

            • INOVUJEME NAŠU VINÁRKU

            • Na základe návrhov, ktoré vznikli tímovými prácami študentov v rámci inovačného projektu inovuj.sk, študenti okamžite začali realizovať svoje kreatívne nápady. Tešíme sa na konečný efekt, ktorý Vám určite padne do oka.

              Ing. Ida Matuškovičová

            • Workshop – Prezentačné zručnosti

            • Žiaci firmy Vinárka sa v stredu 23. februára 2022 zúčastnili na workshope Prezentačné zručnosti, ktorý si pre nich pripravil Junior Achievement Slovensko. Cieľom bolo počas 4-hodinového stretnutia získať vedomosti, o tom ako sa správne pripraviť na prezentáciu, ako sa zbaviť stresu a ako bezproblémovo odprezentovať svoju prácu.

              Získali sme užitočné informácie, ktoré s istotou využijeme v praxi. Po úspešnej prezentácii   sme získali certifikát. Chceli by sme sa týmto poďakovať vzdelávacej organizácie JA Slovensko v spolupráci s firmou AT&T Global Network Services Slovakia, za skvelú príležitosť naučiť nás niečo nové.

              študentka Margita Nečníková, firma Vinárka

            • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • V utorok 22.2.2022 sa dve naše študentky Kristínka Katonová a Majka Červená z II.B triedy ako víťazky školského kola, zúčastnili na okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa konalo v Bratislave.

              Okrem samotného prednesu následne dievčatá absolvovali seminár, organizovaný Malokarpatským osvetovým centrom pre účastníkov súťaže. Každý z recitátoriek a recitátorov dostal osobitne od trojčlennej poroty spätnú väzbu. Súťažiaci si vypočuli celkové zhodnotenie ich vystúpenia na pódiu, konštruktívnu kritiku  a rady ako čo najlepšie zapôsobiť na poslucháčov.

              Napriek snahe a peknému prednesu sa študentkám v konkurencii nepodarilo umiestniť, čo však neznižuje hodnotu ich výkonu.

              Oceňujeme ich záujem zapojiť sa do súťaže a rovnako ich odvahu vystúpiť pred početným publikom Ide o užitočnú skúsenosť, ktorú isto využijú vo svojom budúcom profesionálnom živote.

            • Víťazom 21. ročníka celoslovenskej súťaže v reze viniča hroznorodého sa stal náš maturant Filip Tušan

            • Dňa 17. februára sa vo vinárstve VIA JUR Farná konal 21. ročník súťaže v reze viniča hroznorodého. V kategórii Junior našu školu reprezentovali ôsmi maturanti, ktorí sa pod vedením pána Ing. Schőna na súťaž usilovne pripravovali a v celoslovenskej konkurencii zabojovali o vzácnu cenu - Zlaté nožnice BAHCO.

              Úlohou súťažiacich bolo ostrihať 25 krov v 4-ročnej výsadbe odrody Cabernet Sauvignon na rýnsko-hessneskom vedení.

              Zlaté nožnice - 1. miesto v juniorskej kategórii svojím výborným výkonom vybojoval žiak našej školy Filip Tušan.

              Filipovi srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy aj ostatným súťažiacim študentom - Diane Gálisovej, Šimonovi Viglašovi, Jurajovi Krchňavému, Matejovi Bielikovi, Viktorovi Koščíkovi, Borisovi Chačlarianovi, Matejovi Malatschekovi.

               

              foto:Ing. R. Schőn

            • Inovujme.sk - Inovačný workshop na Vinárke

            • Na našej škole sa už po 4. krát konal Inovačný workshop o ktorý majú študenti veľký záujem. 

              Cieľom workshopu je pomáhať budúcim podnikateľom pri hľadaní inovatívnych riešení. 

              Študentom priniesol originálny pohľad na to, ako pomocou jednoduchých techník podnietiť ich inovačný potenciál a efektívne vedeli kreovať nové nápady.  Študenti si uvedomili, že každý nápad sa dá s trochou snahy a predstavivosti zrealizovať. 

              Teoretické poznatky študenti už teraz aplikujú do praktickej roviny. Výsledky Vám budeme postupne odkrývať v priebehu najbližšieho obdobia. 

              V závere chceme poďakovať za profesionálny prístup školiteľov ale iza koncert od rapera Tona S.     

              Ďakujeme

                     

               

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ III.

            • SPOZNAJ NÁS

              Končíš aj ty základku a rozhoduješ sa na akú školu sa vyberieš? V stredu 26.1.2022 pripravujeme Deň otvorených dverí na našej škole. Dozvieš sa tu všetky informácie o našej škole, o našich študijných odboroch, ale i to, prečo by si mal študovať práve u nás.  

              Nepremeškaj túto príležitosť. Tešíme sa na teba a tvojich kamošov a kamošky!

              Termín: 26.1.2022 od 8:00 – 17:00

              Registrácia návštevníkov prebieha tu: https://forms.office.com/r/eJ9cku32fE

            • Prosba o podporu pre o.z. Modranská Vinárka-2% z dane

            • Vážení rodičia a priaznivci školy,

              občianske združenie Modranská Vinárka, o. z. bolo založené s poslaním podporovať aktivity školy, jej žiakov a pedagógov Strednej odbornej školy vinársko-ovocinárskej v Modre.

              V prípade, že nás chcete podporiť príspevkom z podielu zaplatenej dane, môžete tak spraviť prostredníctvom priloženého tlačiva.

              Ak ste zamestnanec a neviete ako postupovať:
              V práci Vám vystavia Potvrdenie o zaplatenej dani a na základe toho do priloženého tlačiva "2%" uvediete sumu príspevku.
              Tlačivá potom môžete zaslať priamo na daňový úrad, pod ktorý patríte, alebo ak je to pre Vás pohodlnejšie, môže ho žiak odovzdať u nás p. Ing. Vandákovej alebo triednemu učiteľovi do 22.4.2022, škola ho na daňový úrad zašle.

              Budeme vám veľmi vďační, ak sa rozhodnete venovať tieto 2% práve nám, aj vďaka tejto podpore môžeme napĺňať naše poslanie.

              Modranská Vinárka, o.z.

            • Výsledky školského kola Ekonomickej olympiády

            • Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) zorganizoval v tomto školskom roku 5. ročník Ekonomickej olympiády. EO je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií, ktorá je určená študentom stredných škôl.

              Školského kola súťaže sa zúčastnili vybraní žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka našej školy.

              Súťaž prebehla online formou v týždni od 6. 12. 2021 do 10. 12. 2021. Súťažný test obsahoval 25 otázok z mikro a makroekonómie, dejín ekonomického myslenia, finančnej gramotnosti a medzinárodnej ekonómie.

              Našimi najúspešnejšími riešiteľmi a zároveň postupujúcimi do krajského kola sú žiaci:

              Pavel Skovajsa, 4.B

              Lea Pírová, 3.A

              Šimon Viglaš, 4.B.

              Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

               

              Ing. Ľ. Nemčeková, koordinátorka školského kola EO

               

            • Dištančné vzdelávanie od 6.decembra 2021

            • Na základe rozhodnutia RÚVZ Bratislava sa stredné školy od pondelka 6.12.2021 učia dištančne.

              Od 6.12.2021 DO ODVOLANIA prechádzajú študenti na dištančný spôsob výučby s platným online rozvrhom, ktorý bude zverejnený v EduPage.

              Vedenie školy.

            • Zmena termínu vianočných prázdnin

            • Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR z 25. 11. 2021 sa vianočné prázdniny v školskom roku 2021/2022 uskutočnia vo všetkých školách v termíne od 20. decembra 2021 do 07. januára 2022. Vyučovanie po vianočných prázdninách začína v pondelok 10. januára 2021.

            • Výsadba starých odrôd

            • Naši maturanti sa už minulý rok zúčastnili projektu SadOVO, ktorý nedávno dotiahli úspešne dokonca. Hlavnou myšlienkou bola výsadba 10-tich starých odrôd, ktorých skladbu si sami navrhli. Vysádzali sa odrody, ako napr. Borowinka, Krvavka Helíkova, Krasokvet žltý a pod.

              Plán, predprípravu a i samotnú výsadbu absolvovali na výbornú a dnes sa hrdo pýšia, že prispeli k naplneniu krásneho cieľa. Taktiež dúfajú, že stromčekom sa bude dariť a o pár rokov z nich budú veľké rodiace stromy.

              V mene všetkých študentov by som sa chcela poďakovať pracovníkom Živice, že si vybrali práve našu školu, a tiež pani profesorke Volovárovej a pani profesorke Novotnej za pomoc a podporu. ĎAKUJEME !

              Diana Gálisová, 4.B

            • Projekt "Škola škole"

            • Žiaci 1. a 2. ročníka odbor prevádzka a agroturistika sa zapojili do projektu Škola škole podporovaného BSK. V rámci tohto projektu vysadili v SOŠS v Ivanke pri Dunaji Zelený ostrov – marhuľovú alej s tromi odrodami marhúľ: Maďarská, Ligeti óriás a Karola. Súčasťou boli aj popisné tabule s názvom a popisom odrôd a ich význam vo výžive. Zabezpečili i kompostér s popisom kompostovania rastlinného materiálu. Týmto sa môžu žiaci prakticky zapojiť do zlepšovania životného prostredia na svojej škole.

              Naši žiaci navštívili odborné pracovisko v Blahove, kde mali možnosť vidieť praktické vyučovanie pri výlove rýb, oboznámiť sa  s chovnými druhmi rýb, rastlinnou flórou a vplyvom rybného hospodárstva na životné prostredie. Žiaci získali nové vedomosti, ktoré potvrdili záverečným testom.

              Rada by som poďakovala všetkým, ktorí sa zúčastnili na úspešnom ukončení tohto projektu: žiakom 1.A, 2.B odbor prevádzka a agroturistika, Ing. Zuzane Vandákovej, Ing. Jarmile Volovárovej, Ing. Petrovi Írovi a tiež SOŠS v Ivánke pri Dunaji a BSK za finančnú podporu.

              Ing. Jana Novotná

            • Prezentácia firmy Oslavan

            • Dňa 10.novembra 2021 firma Oslavan uskutočnila prezentáciu náradia švajčiarskej firmy FELCO pre študentov našej školy, ktorí toto náradie používajú (pílky, nože, nožnice). V druhej časti si študenti mali možnosť po praktickej ukážke svoje náradie nabrúsiť, ošetriť a pripraviť na plnenie tém učebnej praxe.

            • ŠKOLENIE MANAŽMENTU

            • Dňa 3. novembra si pre nás Junior Achievement Slovensko v spolupráci s firmou AT&T Global Network Services Slovakia pripravilo ŠKOLENIE MANAŽMENTU ŠTUDENTSKÝCH FIRIEM, ktoré sa uskutočnilo formou online webinára.

              Prebrali sme mnoho zaujímavých tém týkajúcich sa:
              1. Stanovenia cieľov, ich sledovanie a vyhodnotenie – pracovné a osobné ciele, čo je môj produkt a kto je môj zákazník, stanovenie si vízie a misie firmy
              2. Leadershipu – aká má byť osoba lídra, aké sú jeho úlohy, štýly riadenia, vedenia a motivovania ľudí a tímov
              3. Projektového manažmentu – stanovovanie úloh projektu, časový harmonogram, deľba úloh a zodpovednosti v tíme, plánovanie zdrojov, monitoring a vyhodnotenie projektu

                    Webinár bol pre nás obohacujúci a chceli by sme sa poďakovať lektorom z medzinárodnej firmy AT&T, rovnako aj programovým manažérom z organizácie Junior Achievememt Slovensko.

                                                                                                                    Firma Vinárka

            • Projekt Climvino - Meteostanica - prednáška

            • Naša škola sa zapojila do projektu Climvino, vďaka čomu sme získali meteostanicu, ktorá posiela metrodáta a vyhodnocuje prognózu o signalizáciu  hubových chorôb viniča. Časť meteostanice je umiestnená v objekte pivnice a časť priamo v našom vinohrade Emresovka.

              V piatok 12.11.2021 sa v škole uskutočnila prednáška a prezentácia meteostanice, ktorej sa zúčastnili žiaci celej školy. Veľmi podrobne sa oboznámili so systémom fungovania stanice a s vyhodnocovaním meteo údajov. Študenti tieto poznatky využijú v predmetoch Náuka o prostredí rastlín a Ochrana rastlín a v samotnej praxi.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra, kód školy 615501
      • +421 33/6472579 riaditeľ +421 33/6472580 ústredňa +421 33/6472762 ekonomický úsek +421 33/6406462 stredisko odbornej praxe - pivnica Školská jedáleň +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk Školský internát +421 33/6472580 klapka 36
      • Kostolná 162/3, 900 01 Modra Slovakia
      • 000162311
    • Prihlásenie