• Novinky

            • Odborná prednáška pre maturantov

            • Blížia sa nám maturity. Pre našich budúcich vinárov a somelierov sme v spolupráci s hlavným kontrolórom vína Ing. Marekom Závrackým pripravili odbornú prednášku, ktorá žiakom napomôže v budúcnosti pri zakladaní vlastného podniku alebo vinárskej prevádzky. 

              Témou bola hlavne potrebná dokumentácia pre vinárstvo, dokumenty HACCP. Pán Závracký porozprával aj o aktuálnom dianí na vinárskom trhu a ako prebiehajú kontroly vína na Štátnej potravinovej a veterinárnej správe, nakoľko je to veľmi dôležité pre podnikanie vo vinárskej oblasti. Súčasťou prednášky bola aj krátka degustácia vybraných vzoriek vín, kde si mohli žiaci vyskúšať aj vína, ktoré vykazujú negatívne senzorické znaky a nie sú vhodné na trh. Zopakovali sme si aj kasifikáciu vín podľa súčasného vinárskeho zákona doplnenú o nové údaje, ktoré súvisia s uvádzaním informácií na etikete.

              Prednáška bola veľmi prínosná, a žiaci sa obohatili o nové skúsenosti s posudzovaním senzorických vlastností slovenských vín. Ďakujeme za spoluprácu pánovi Ing. Marekovi Závrackému a Štátnej veterinárnej a potravinovej správe.

              Ing. Martin Hanúsek, Ing. Klaudia Čistá Tretinová

               

            • Naj agro dievča a Naj agro chlapec 2024

            •      Dňa 17. apríla 2024 sa konala celoslovenská súťaž študentov stredných poľnohospodárskych škôl Naj agro dievča a Naj agro chlapec v aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

              Našu školu reprezentovali študenti druhých ročníkov Zuzana Beloritová 2.A, Soňa Myslíková 2.B, Peter Šimovič 2.A a Tobias Greňa 2.B.

              V Naj agro dievča sa na krásnom 3. mieste umiestnila Soňa Myslíková.

              Gratulujeme a ďakujeme študentom za reprezentáciu školy.

            • Konferencia „ Atraktívnejší vidiek IV“

            • Dňa 16. apríla 2024 sa žiaci 1. až 3. ročníka odboru  agroturistika  zúčastnili konferencie „Atraktívnejší vidiek IV“ v Kúrii na Táľoch v Nízkych Tatrách. Konferencia  bola zameraná na zatraktívnenie vidieka a hľadanie spôsobov ako spoločne posilniť vidiek a jeho obyvateľov. Konferenciu viedla Marieta Okenková zo SPU v Nitre a Jakub Dvorský z VPMS. K téme sa vyjadrili zástupcovia MPRV SR, MIRRI SR, MCRŠ SR, VIPA, ZMOS , SZVCR a Úrad SV pre  ROS, ZEK .

              V druhej časti účastníci spolu so žiakmi rozoberali problematiku vidieka a nakoniec  prezentovali svoje názory. Poukázali na ekonomické využitie biomasy z poľnohospodárstva.

              Ing. Jana Novotná, Mgr. Jarmila Sodomová

            • Odborná exkurzia

            • Dňa 12. apríla 2024 sa žiaci 3.A zúčastnili odbornaj exkurzie. Najskôr navštívili Zámocké vinárstvo v Pezinku, kde im Ing. Janoušek predstavil vinárstvo a vysvetlil technológiu výroby vína. Túto návštevu ukončili malou degustáciou. Neskôr sa presunuli na výstavu ITF Slovakiatour Danubius gastro v Bratislave. Tu si žiaci mohli pozrieť novú gastronomickú technológiu, zoznámiť sa s prezentáciami potravinárských produktov spojených s ochutnávkou. Žiaci odboru agroturistika mali možnosť vidieť marketingovú stratégiu ponuky v cestovnom ruchu nielen na Slovensku ale aj v zahraničí.

              Ing. Jana Novotná, Ing. Anton Čípel

            • Vinárku potešil Eliškin úspech

            •      Dňa 9. marca 2024 sa uskutočnili vo Vavrečke Majstrovstvá Slovenska v pretláčaní ľavou aj pravou rukou v kategórii Juniori. Eliška Ladvenicová, študentka 1.A triedy, v súťaži ľavou aj pravou rukou sa stala JUNIORSKOU MAJSTERKOU SLOVENSKA. Všetci máme z tohoto úspechu a krásnej reprezentácie Vinárky radosť. 

                   Eliške blahoželáme a prajeme úspech aj na blížiace sa Majstrovstvá Európy, na ktorých sa zúčastní. Bude reprezentovať nielen svoj klub AWK Dobrá Voda, ale aj jej obľúbenú Vinárku a samozrejme aj naše Slovensko.

              Mgr. Jozef Matejovič

            • PREDPRIJÍMAČKOVÝ SEMINÁR

            • Radi by sme Vás informovali, že tak ako každý rok, aj v tomto roku organizuje SOŠ vinársko - ovocinárska v Modre PREDPRIJÍMAČKOVÝ SEMINÁR. 

              Termín: 18. apríl 2024

              Seminár je určený pre žiakov končiacich ročníkov, ktorí majú záujem študovať na našej škole. Pozostáva z dvoch častí: slovenký jazyk a biológia. 

              Tešíme sa na Vás!

              SOŠ vinársko - ovocinárska

            • Majstrovstvá somelierov SR 2024

            • Aj v tomto roku sa naše somelierky maturantky Lívia Paková a Lucia Vrbvská zúčastnili na juniorskom
              kole majstrovstiev, ktoré sa konajú pod záštitou Asociácie somelierov SR v dňoch 18.-19.3. 2024.
              Opäť sme sa stretli vo vinárstve Karpatská perla v Šenkviciach, kde sme mali pripravené jednotlivé
              disciplíny a prehliadku spojenú s odbornou degustáciou. Somelieri súťažili v troch disciplínach,
              najskôr bol odborný test, senzorický opis vína a servis bieleho vína. Konkurencia bola veľká, 4. miesto
              si odniesla naša bývalá absolventka Lea Pírová. Do finále naše dievčatá nepostúpili, no aj napriek
              tomu si odnášajú nové skúsenosti, znalosti a zážitky, diplom a malú pozornosť od Asociácie
              somelierov. Ďakujeme prezidentke ASSR pani Beáte Vlnkovej, že sme sa mohli zúčastniť a načerpať
              invácie a trendy z tohto odboru pre ďalších študentov. Dievčatá veľmi pekne reprezentovali našu školu ako aj samotný odbor somelierstvo.

              Ďakujeme aj pánovi Ladislavovi Šebovi a Robertovi Páleníkovi za príjemnú degustáciu, prehliadku priestorov vinárstva Karpatská perla.


              Ing. Klaudia Čistá Tretinová

               

            • Odborná exkurzia Plantex Velesé a VURP Piešťany

            • Študenti 2.B sa dňa 21. marca 2024 zúčastnili na odborenej exkurzii v ovocnej škôlke Plantex Veselé pri Piešťanoch. Mali možnosť vidieť ukážky sadby, pestovania a zimovania mladých stromčekov. Absolvovali i prehliadku skladovacích boxov na jablká a pozorovali systém treidenia jabĺk automatizovanou robotickou triedičkou.

            • Junior somelier Piešťany 2024

            • V dňoch 25.3.2024 až 26.3.2024 sa konal na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera Piešťany 22.ročník- JUNIOR SOMELIÉR.

              Súťaže sa zúčastnilo 29 súťažiacich, medzi nimi aj naše žiačky Daniela Jonisová 3.B a Lívia Paková 4.A pod dozorom Ing. Agáty Dudovej. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci z Českej republiky. Tento ročník bol odborným garantom súťaže Ing. Vladimír Hronský.

                    Žiaci súťažili v týchto disciplínach: 1. VEDOMOSTNÝ TEST, 2.PRAKTICKÁ ČASŤ, 3.FINÁLE.

              Praktická časť sa skladala z degustácie 8 vzoriek vín, ktoré mali súťažiaci priradiť k príslušnej odrode a servisu vína.

              Pri servise si súťažiaci vylosovali jedlo, ku ktorému vybrali správne víno a servírovali ho hosťovi pri stole.

              Prví traja súťažiaci spolu s našou študentkou Líviou Pakovou postúpili do finále, kde bol servis šumivého vína a oprava vínnej karty.

                    Lívia Paková sa umiestnila na krásnom 2. mieste a Daniela Jonisová na 4. mieste.

              Víťazom pogratuloval pán riaditeľ hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera Ing. Ladislav Blaškovič a župan trnavského samosprávneho kraja Mgr. Jozef Viskupič, ako aj odborný garant súťaže.

              Gratulujeme !

            • Na našej škole sa účtovalo!

            •      Maturanti štvrtých ročníkov sa zúčastnili kurzu jednoduchého účtovníctva v programe ALFA PLUS pod vedením lektorky Ing. Tužinskej. Počas kurzu sme vedomosti, ktoré sme mali z účtovníctva aplikovali cez program ALFA PLUS. Dospeli sme k zaujímavému poznaniu, že aj ťažšie účtovné operácie nemusia byť tak ťažké vďaka programu. Kurz bol nadstavený od založenia firmy, cez veľké množstvo účtovných operácií, spracovanie knihy pohľadávok a záväzkov, daňové priznanie DPH, kontrolné výkazy až účtovnú uzávierku. Atmosféra v ekonomickej učebni bola skvelá a množstvo informácii z kurzu jednoduchého účtovníctva si určite odnesieme a použijeme aj v našej budúcnosti.

                   Ďakujeme škole, pani Ing. Matuškovičovej a lektorke Ing. Tužinskej za skvelý zážitok!

              Emma Lantajová, študentka 4.A

            • Odborná exkurzia Château Belá

            •      Študenti 4.A a 3.B triedy sa zúčastnili odbornej exkurzii v Château Belá. Mali možnosť sa stretnúť a intenzívne komunikovať s uznávaným vinárom Ing. Miroslavom Petrechom, ktorý pôsobí vo vinohradníctve a vinárstve v Château Belá ako enológ.

                   Egon Müller, tiež známy ako „Kráľ rizlingu“ v Nemecku spolu z Ing. Miroslavom Petrechom sa špecializujú na výrobu najkvalitnejšieho rizlingu v Château Belá a pomáhajú Slovenskému rizlingu sa dostať do povedomia na celosvetovej úrovni.

                   Študenti ocenili nezabudnuteľný zážitok z degustácie vín, ktoré bolo doplnené zaujímavým a hlavne odborným výkladom. Nové poznatky, ktoré získali ich budú sprevádzať nielen počas štúdia na našej škole, ale i v praxi.

              Ing. Ida Matuškovičová

            • Projekt Erasmus+ Klimatické zmeny a ich vplyv na vinohradníctvo a vinárstvo

            •      5.mobilita tohto projektu sa uskutočnila v termíne 26.2 - 1.3.2024 v Taliansku v meste Alba a zúčastnilo sa jej 5 Európskych krajín – Slovensko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Španielsko a domáce Taliansko, konkrétne tím zo Scuola Enologica Alba. Z našej školy sa zúčastnili štyria študenti Jakub Murín, Roman Kanich, Katarína Repiská, Nina Magdolenová a dvaja učitelia Ing. Martin Hanúsek a Mgr. Peter Slamka.

                   Študenti boli ubytovaný v hoteli Langhe a každý deň absolvovali pestrý program. V prvý deň po príchode privítali našich žiakov degustáciou a prehliadkou školskej pivnice, kde študenti produkujú vína ako Barolo či Barbaresco – typické pre oblasť Piemont.

                    Druhý deň navštívili školu, kde prezentovali svoje prezentácie na tému Klimatické zmeny a ich vplyv na vinohradníctvo a vinárstvo. Tento krát bol nosnou témou vývoj jednotlivých parametrov hrozna v čase zberu naprieč ročníkmi. Skúmanými parametrami boli obsah kyselín, hodnota pH, cukornatosť a dátum zberu. Všetky dáta boli porovnávané s meteorologickými údajmi za posledné desaťročia. Naši študenti sa na prezentáciu pripravovali pod vedením Ing. Martina Hanúska a nahliadli do zmien spomínaných parametrov v iných krajinách Európy.

              Po odprezentovaní navštívili spoločnosť Gamba, ktorá je najvýznamnejšia továreň na výrobu sudov v Taliansku a program pokračoval degustáciou šumivých vín a prehliadkou historických pivníc vinárstva Contratto, kde sa v jednotlivých podzemných chodbách skladovalo až milión fliaš sektov vyrobených tradičnou metódou.

                   V stredu hneď z rána navštívili firmu Gai, ktorá sa špecializuje na výrobu fľašovacích liniek. Táto firma je medzi profesionálmi považovaná za najlepšiu na svete vo svojom odbore. Nasledovali degustácie v Enoteca del Roero v historickom centre mesta a vinárstve Cascina Chicco, ktoré vybudoval rod známych obchodníkov s mäsom. Deň zavŕšila degustácia vo vinárstve Teo Costa v oblasti Roero, kde okrem skvelých vín a nesmiernej pohostinnosti umocnili degustačný zážitok aj pochutiny v podobe domácich syrov a klobás z ich vlastnej farmy.

                   Vo štvrtok navštívili najvyššiu výhliadkovú vežu v obci Barbaresco, nasledovala návšteva veľkého vinárstva Maccagatta, kde mali možnosť vidieť najmodernejšiu plniacu linku ktorá bola zautomatizovaná od nakladania prázdnych fliaš, až po ukladanie hotových produktov do kartónov. Po obede sa presunuli do vinárstva Bosio v Castiglione Tinella, kde ochutnávali Moscato vina s prírodnými tropickými príchuťami, ktorých technológia výroby je patentovaná a vznikla v spolupráci s miestnou univerzitou. Na záver dňa sa presunuli do najväčšej organizácie producentov vina Vignaioli Piemontesi, kde im ich prezident usporiadal konferenciu o vzniku a účeloch organizácie na území. Celý program bol zavŕšený, spoločnou večerou s degustáciou a hudobným programom.

              Ďakujeme organizátorom za skvelý program a tešíme sa na zahraničných partnerov na ďalšej mobilite, ktorá sa uskutoční v Rumunsku.

              Ing. Martin Hanúsek

            • Ovocinárska exkurzia

            •      Študenti 2.A sa zúčastnili odbornej ovocinárskej exkurzie 20.3.2024. Navštívili významnú ovocinársku firmu Plantex vo Veselom, kde mali možnosť si zdokonaliť teoretické znalosti v praxi. Ing. Záhorský a Ing. Tureček ich oboznámili so všetkými činnosťami vykonávanými v ovocnej škôlke. Navštívili i VÚRV v Piešťanoch, kde ich sprevádzala Ing. Zetochová. Predstavila im prácu vo výskume pri zachovávaní biologického materialu a uschovávania ho v génovej banke. V poobedných hodinách utužovali triedny kolektív návštevou filmového predstavenia v kine Aréna v Trnave.

              Ing. Jana Novotná, Ing. Peter Múčka

            • 8. ročník študentskej odbornej degustácie vín

            •      Máme tu čas písomných maturít a skúšok maturantov. Jednu špeciálnu odbornú majú ihneď po písomných maturitách a to je vinársko – senzorická skúška. Už ôsmy krát organizovala naša škola odbornú degustáciu pre  žiakov štvrtého ročníka. Degustácia sa konala 14. marca 2024 za účasti všetkých žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Servis, obsluhu komisií a prípravu vzoriek zabezpečujú žiaci tretích ročníkov. Hodnotenie realizujú priamo žiaci štvrtého ročníka pod vedením skúsených pedagógov a pozvaných odborníkov z praxe.

                   Tento rok naše pozvanie prijali Ing. Marek Závracký, Ing. Tibor Ruman, Ing. Karol Motyka, Ing. Jaroslav Korbaš a do piatej komisie zasadol náš kolega učiteľ technológie vína a nápojov Ing. Martin Hanúsek. Hodnotenie vzoriek prebiehalo pomocou degustačného hárku 100-bodovýcm systémom O.I.V. únie enológov anonymne. Odborníci ako predsedovia konzultovali so žiakmi hodnotenú vzorku a jej senzorický profil. Pridelili body a individuálne diskutovali o jednotlivých odrodách, ktoré mali komisie pridelené.

                   Žiaci boli rozdelení do piatich komisií, a každá komisia hodnotila 22 vzoriek. Vzorky boli rozdelené podľa druhu, každá komisia mala možnosť hodnotiť 3 kategórie, biele vína, ružové vína aj červené vína. Všetky vína boli zo Slovenska z rôznych vinohradníckych oblastí. Spolu viac ako 100 vín. Na hárku bola priznaná odroda, ročník aj obsah zvyškového cukru.

                   Požiadavky na hodnotenie, ako aj na prácu komisie bola rovnaké, ako v reálnych hodnotiacich komisiách. Kalibračnou vzorkou bola nultá vzorka, biele suché víno Veltlínske zelené  2023 SOŠVO Modra. Spočítanie a zapisovanie do počítača mali na starosti žiaci tretieho ročníka, ktorí odovzdali aj vyhodnotenie.

                   Senzorické hodnotenie  žiakom slúži ako praktické vyučovanie v a pomáha im spoznávať víno po všetkých jeho stránkach, technologickej, analytickej aj senzorickej. Žiaci nadobúdajú nové vedomosti a zručnosti v tejto oblasti a vedia lepšie medzi sebou komunikovať a kooperovať s predsedom komisie. Naučia sa lepšie pracovať so 100 bodovým systémom hodnotenia, neskôr aj v elektronickej podobe. Zároveň si viac uvedomujú hodnotu vína ako kvalitného produktu a jeho úspešnosť na trhu.

              Degustáciu po odbornej a praktickej stránke pripravovali: Ing. Klaudia Čistá Tretinová

                                                                                                          Ing. Martin Hanúsek

              Počet komisií: 5

              Počet vzoriek celkom: 111

              Počet udelených zlatých medailí: 28

              Miesto konania: degustačná miestnosť školskej pivnice

              Najvyššie hodnotené biele víno, suché: Chardonnay 2022, suché, Vinum Nobile Winery, Malé Ripňany, Nitrianska vinohradnícka oblasť

              Najvyššie hodnotené biele víno do 45 g/l zvyškového cukru: Pesecká leánka 2022, polosladké, Víno Kanich, Vinosady, Malokarpatská vinohradnícka oblast

              Najvyššie hodnotené ružové víno: Pinot noir rosé, 2023, polosuché, Víno z Dvora, Malokarpatská vinohradnícka oblasť

              Najvyššie hodnotené červené víno: Dunaj 2016, suché, Villa Vino Rača, Malokarpatská vinohradnícka oblast

              Víťazom gratulujeme!

              Ďakujeme vinárom za poskytnuté vzorky.

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová, garant súťaže

            • Gastronomická prax v Elesku

            • Žiaci prvého ročníka odboru Somelierstvo a Agroturistika sa v druhom polroku zúčastnili someliersko-gastronomickej praxe, ktorá bude pokračovať aj počas nasledujúcich mesiacov. Vinárstvo Elesko disponuje modernou reštauráciou, kde môžete ochutnať naozaj špičkové jedlo. Naši žiaci boli zaškolení na rajóne ako somelieri aj v kuchyni pri príprave jednotlivých surovín. Hlavný somelier nás najskôr previedol technologickou časťou vinárstva, pozreli sme si pivnice aj galériu Zoya. V reštaurácii žiaci vykonávali prípravné práce pred otvorením prevádzky, kontrola inventáru a zaškolili sa na správny servis pri obsluhe hostí. V kuchyni pripravovali rôzne formy sladkého, ochutnali sme šišky. Touto formou praxe sa žiaci učia nové zručnosti a nadobúdajú nové vedomosti nielen z oblasti vinárstva ale hlavne obsluhy a komunikácie s hosťom. Ďakujeme tímu Elesko restaurant za školenie, veríme, že naši žiaci sa budú ďalej zdokonaľovať a pri ďalšej návšteve predvedú svoju šikovnosť.

               

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová

            • Súťaž Re-power Camp v Bratislave

            •     Dňa 27.2.2024 sa žiaci 3.B triedy zúčastnili ekonomickej súťaže  Re-power Your Future v Bratislave.

              Re-power Camp je súťaž, ktorej cieľom je stimulovať kreatívne a inovačné schopnosti študentov. Študenti pracovali na reálnej výzve v 6-členných zmiešaných tímoch. Ich úlohou bolo nájsť v obmedzenom čase najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. Vďaka tejto súťaži si študenti vyskúšali tímovú prácu, rozvíjali svoje komunikačné a prezentačné zručnosti. Súťaž im priblížila fungovanie reálneho podnikateľského prostredia. Najlepšie tímy získali hodnotné ceny.

              Naši študenti dostali na vyriešenie výzvu ohľadom zníženej inteligencie u detí na základe testovania PISA. Dvom študentkám sa podarilo umiestniť na krásnom 2.mieste v tejto súťaži .

              Gratulujeme !

              Ing. Ida Matuškovičová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra, kód školy 615501
      • +421 33/6472579 riaditeľ +421 33/6472580 ústredňa +421 33/6472762 ekonomický úsek +421 33/6406462 stredisko odbornej praxe - pivnica Školská jedáleň +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk Školský internát +421 33/6472580 klapka 36
      • Kostolná 162/3, 900 01 Modra Slovakia
      • 000162311
    • Prihlásenie