• Novinky

            • Odborná exkurzia Plantex Velesé a VURP Piešťany

            • Študenti 2.B sa dňa 21. marca 2024 zúčastnili na odborenej exkurzii v ovocnej škôlke Plantex Veselé pri Piešťanoch. Mali možnosť vidieť ukážky sadby, pestovania a zimovania mladých stromčekov. Absolvovali i prehliadku skladovacích boxov na jablká a pozorovali systém treidenia jabĺk automatizovanou robotickou treidičkou.

            • Junior somelier Piešťany 2024

            • V dňoch 25.3.2024 až 26.3.2024 sa konal na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera Piešťany 22.ročník- JUNIOR SOMELIÉR.

              Súťaže sa zúčastnilo 29 súťažiacich, medzi nimi aj naše žiačky Daniela Jonisová 3.B a Lívia Paková 4.A pod dozorom Ing. Agáty Dudovej. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci z Českej republiky. Tento ročník bol odborným garantom súťaže Ing. Vladimír Hronský.

                    Žiaci súťažili v týchto disciplínach: 1. VEDOMOSTNÝ TEST, 2.PRAKTICKÁ ČASŤ, 3.FINÁLE.

              Praktická časť sa skladala z degustácie 8 vzoriek vín, ktoré mali súťažiaci priradiť k príslušnej odrode a servisu vína.

              Pri servise si súťažiaci vylosovali jedlo, ku ktorému vybrali správne víno a servírovali ho hosťovi pri stole.

              Prví traja súťažiaci spolu s našou študentkou Líviou Pakovou postúpili do finále, kde bol servis šumivého vína a oprava vínnej karty.

                    Lívia Paková sa umiestnila na krásnom 2. mieste a Daniela Jonisová na 4. mieste.

              Víťazom pogratuloval pán riaditeľ hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera Ing. Ladislav Blaškovič a župan trnavského samosprávneho kraja Mgr. Jozef Viskupič, ako aj odborný garant súťaže.

              Gratulujeme !

            • Na našej škole sa účtovalo!

            •      Maturanti štvrtých ročníkov sa zúčastnili kurzu jednoduchého účtovníctva v programe ALFA PLUS pod vedením lektorky Ing. Tužinskej. Počas kurzu sme vedomosti, ktoré sme mali z účtovníctva aplikovali cez program ALFA PLUS. Dospeli sme k zaujímavému poznaniu, že aj ťažšie účtovné operácie nemusia byť tak ťažké vďaka programu. Kurz bol nadstavený od založenia firmy, cez veľké množstvo účtovných operácií, spracovanie knihy pohľadávok a záväzkov, daňové priznanie DPH, kontrolné výkazy až účtovnú uzávierku. Atmosféra v ekonomickej učebni bola skvelá a množstvo informácii z kurzu jednoduchého účtovníctva si určite odnesieme a použijeme aj v našej budúcnosti.

                   Ďakujeme škole, pani Ing. Matuškovičovej a lektorke Ing. Tužinskej za skvelý zážitok!

              Emma Lantajová, študentka 4.A

            • Odborná exkurzia Château Belá

            •      Študenti 4.A a 3.B triedy sa zúčastnili odbornej exkurzii v Château Belá. Mali možnosť sa stretnúť a intenzívne komunikovať s uznávaným vinárom Ing. Miroslavom Petrechom, ktorý pôsobí vo vinohradníctve a vinárstve v Château Belá ako enológ.

                   Egon Müller, tiež známy ako „Kráľ rizlingu“ v Nemecku spolu z Ing. Miroslavom Petrechom sa špecializujú na výrobu najkvalitnejšieho rizlingu v Château Belá a pomáhajú Slovenskému rizlingu sa dostať do povedomia na celosvetovej úrovni.

                   Študenti ocenili nezabudnuteľný zážitok z degustácie vín, ktoré bolo doplnené zaujímavým a hlavne odborným výkladom. Nové poznatky, ktoré získali ich budú sprevádzať nielen počas štúdia na našej škole, ale i v praxi.

              Ing. Ida Matuškovičová

            • Projekt Erasmus+ Klimatické zmeny a ich vplyv na vinohradníctvo a vinárstvo

            •      5.mobilita tohto projektu sa uskutočnila v termíne 26.2 - 1.3.2024 v Taliansku v meste Alba a zúčastnilo sa jej 5 Európskych krajín – Slovensko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Španielsko a domáce Taliansko, konkrétne tím zo Scuola Enologica Alba. Z našej školy sa zúčastnili štyria študenti Jakub Murín, Roman Kanich, Katarína Repiská, Nina Magdolenová a dvaja učitelia Ing. Martin Hanúsek a Mgr. Peter Slamka.

                   Študenti boli ubytovaný v hoteli Langhe a každý deň absolvovali pestrý program. V prvý deň po príchode privítali našich žiakov degustáciou a prehliadkou školskej pivnice, kde študenti produkujú vína ako Barolo či Barbaresco – typické pre oblasť Piemont.

                    Druhý deň navštívili školu, kde prezentovali svoje prezentácie na tému Klimatické zmeny a ich vplyv na vinohradníctvo a vinárstvo. Tento krát bol nosnou témou vývoj jednotlivých parametrov hrozna v čase zberu naprieč ročníkmi. Skúmanými parametrami boli obsah kyselín, hodnota pH, cukornatosť a dátum zberu. Všetky dáta boli porovnávané s meteorologickými údajmi za posledné desaťročia. Naši študenti sa na prezentáciu pripravovali pod vedením Ing. Martina Hanúska a nahliadli do zmien spomínaných parametrov v iných krajinách Európy.

              Po odprezentovaní navštívili spoločnosť Gamba, ktorá je najvýznamnejšia továreň na výrobu sudov v Taliansku a program pokračoval degustáciou šumivých vín a prehliadkou historických pivníc vinárstva Contratto, kde sa v jednotlivých podzemných chodbách skladovalo až milión fliaš sektov vyrobených tradičnou metódou.

                   V stredu hneď z rána navštívili firmu Gai, ktorá sa špecializuje na výrobu fľašovacích liniek. Táto firma je medzi profesionálmi považovaná za najlepšiu na svete vo svojom odbore. Nasledovali degustácie v Enoteca del Roero v historickom centre mesta a vinárstve Cascina Chicco, ktoré vybudoval rod známych obchodníkov s mäsom. Deň zavŕšila degustácia vo vinárstve Teo Costa v oblasti Roero, kde okrem skvelých vín a nesmiernej pohostinnosti umocnili degustačný zážitok aj pochutiny v podobe domácich syrov a klobás z ich vlastnej farmy.

                   Vo štvrtok navštívili najvyššiu výhliadkovú vežu v obci Barbaresco, nasledovala návšteva veľkého vinárstva Maccagatta, kde mali možnosť vidieť najmodernejšiu plniacu linku ktorá bola zautomatizovaná od nakladania prázdnych fliaš, až po ukladanie hotových produktov do kartónov. Po obede sa presunuli do vinárstva Bosio v Castiglione Tinella, kde ochutnávali Moscato vina s prírodnými tropickými príchuťami, ktorých technológia výroby je patentovaná a vznikla v spolupráci s miestnou univerzitou. Na záver dňa sa presunuli do najväčšej organizácie producentov vina Vignaioli Piemontesi, kde im ich prezident usporiadal konferenciu o vzniku a účeloch organizácie na území. Celý program bol zavŕšený, spoločnou večerou s degustáciou a hudobným programom.

              Ďakujeme organizátorom za skvelý program a tešíme sa na zahraničných partnerov na ďalšej mobilite, ktorá sa uskutoční v Rumunsku.

              Ing. Martin Hanúsek

            • Ovocinárska exkurzia

            •      Študenti 2.A sa zúčastnili odbornej ovocinárskej exkurzie 20.3.2024. Navštívili významnú ovocinársku firmu Plantex vo Veselom, kde mali možnosť si zdokonaliť teoretické znalosti v praxi. Ing. Záhorský a Ing. Tureček ich oboznámili so všetkými činnosťami vykonávanými v ovocnej škôlke. Navštívili i VÚRV v Piešťanoch, kde ich sprevádzala Ing. Zetochová. Predstavila im prácu vo výskume pri zachovávaní biologického materialu a uschovávania ho v génovej banke. V poobedných hodinách utužovali triedny kolektív návštevou filmového predstavenia v kine Aréna v Trnave.

              Ing. Jana Novotná, Ing. Peter Múčka

            • 8. ročník študentskej odbornej degustácie vín

            •      Máme tu čas písomných maturít a skúšok maturantov. Jednu špeciálnu odbornú majú ihneď po písomných maturitách a to je vinársko – senzorická skúška. Už ôsmy krát organizovala naša škola odbornú degustáciu pre  žiakov štvrtého ročníka. Degustácia sa konala 14. marca 2024 za účasti všetkých žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Servis, obsluhu komisií a prípravu vzoriek zabezpečujú žiaci tretích ročníkov. Hodnotenie realizujú priamo žiaci štvrtého ročníka pod vedením skúsených pedagógov a pozvaných odborníkov z praxe.

                   Tento rok naše pozvanie prijali Ing. Marek Závracký, Ing. Tibor Ruman, Ing. Karol Motyka, Ing. Jaroslav Korbaš a do piatej komisie zasadol náš kolega učiteľ technológie vína a nápojov Ing. Martin Hanúsek. Hodnotenie vzoriek prebiehalo pomocou degustačného hárku 100-bodovýcm systémom O.I.V. únie enológov anonymne. Odborníci ako predsedovia konzultovali so žiakmi hodnotenú vzorku a jej senzorický profil. Pridelili body a individuálne diskutovali o jednotlivých odrodách, ktoré mali komisie pridelené.

                   Žiaci boli rozdelení do piatich komisií, a každá komisia hodnotila 22 vzoriek. Vzorky boli rozdelené podľa druhu, každá komisia mala možnosť hodnotiť 3 kategórie, biele vína, ružové vína aj červené vína. Všetky vína boli zo Slovenska z rôznych vinohradníckych oblastí. Spolu viac ako 100 vín. Na hárku bola priznaná odroda, ročník aj obsah zvyškového cukru.

                   Požiadavky na hodnotenie, ako aj na prácu komisie bola rovnaké, ako v reálnych hodnotiacich komisiách. Kalibračnou vzorkou bola nultá vzorka, biele suché víno Veltlínske zelené  2023 SOŠVO Modra. Spočítanie a zapisovanie do počítača mali na starosti žiaci tretieho ročníka, ktorí odovzdali aj vyhodnotenie.

                   Senzorické hodnotenie  žiakom slúži ako praktické vyučovanie v a pomáha im spoznávať víno po všetkých jeho stránkach, technologickej, analytickej aj senzorickej. Žiaci nadobúdajú nové vedomosti a zručnosti v tejto oblasti a vedia lepšie medzi sebou komunikovať a kooperovať s predsedom komisie. Naučia sa lepšie pracovať so 100 bodovým systémom hodnotenia, neskôr aj v elektronickej podobe. Zároveň si viac uvedomujú hodnotu vína ako kvalitného produktu a jeho úspešnosť na trhu.

              Degustáciu po odbornej a praktickej stránke pripravovali: Ing. Klaudia Čistá Tretinová

                                                                                                          Ing. Martin Hanúsek

              Počet komisií: 5

              Počet vzoriek celkom: 111

              Počet udelených zlatých medailí: 28

              Miesto konania: degustačná miestnosť školskej pivnice

              Najvyššie hodnotené biele víno, suché: Chardonnay 2022, suché, Vinum Nobile Winery, Malé Ripňany, Nitrianska vinohradnícka oblasť

              Najvyššie hodnotené biele víno do 45 g/l zvyškového cukru: Pesecká leánka 2022, polosladké, Víno Kanich, Vinosady, Malokarpatská vinohradnícka oblast

              Najvyššie hodnotené ružové víno: Pinot noir rosé, 2023, polosuché, Víno z Dvora, Malokarpatská vinohradnícka oblasť

              Najvyššie hodnotené červené víno: Dunaj 2016, suché, Villa Vino Rača, Malokarpatská vinohradnícka oblast

              Víťazom gratulujeme!

              Ďakujeme vinárom za poskytnuté vzorky.

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová, garant súťaže

            • Gastronomická prax v Elesku

            • Žiaci prvého ročníka odboru Somelierstvo a Agroturistika sa v druhom polroku zúčastnili someliersko-gastronomickej praxe, ktorá bude pokračovať aj počas nasledujúcich mesiacov. Vinárstvo Elesko disponuje modernou reštauráciou, kde môžete ochutnať naozaj špičkové jedlo. Naši žiaci boli zaškolení na rajóne ako somelieri aj v kuchyni pri príprave jednotlivých surovín. Hlavný somelier nás najskôr previedol technologickou časťou vinárstva, pozreli sme si pivnice aj galériu Zoya. V reštaurácii žiaci vykonávali prípravné práce pred otvorením prevádzky, kontrola inventáru a zaškolili sa na správny servis pri obsluhe hostí. V kuchyni pripravovali rôzne formy sladkého, ochutnali sme šišky. Touto formou praxe sa žiaci učia nové zručnosti a nadobúdajú nové vedomosti nielen z oblasti vinárstva ale hlavne obsluhy a komunikácie s hosťom. Ďakujeme tímu Elesko restaurant za školenie, veríme, že naši žiaci sa budú ďalej zdokonaľovať a pri ďalšej návšteve predvedú svoju šikovnosť.

               

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová

            • Súťaž Re-power Camp v Bratislave

            •     Dňa 27.2.2024 sa žiaci 3.B triedy zúčastnili ekonomickej súťaže  Re-power Your Future v Bratislave.

              Re-power Camp je súťaž, ktorej cieľom je stimulovať kreatívne a inovačné schopnosti študentov. Študenti pracovali na reálnej výzve v 6-členných zmiešaných tímoch. Ich úlohou bolo nájsť v obmedzenom čase najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. Vďaka tejto súťaži si študenti vyskúšali tímovú prácu, rozvíjali svoje komunikačné a prezentačné zručnosti. Súťaž im priblížila fungovanie reálneho podnikateľského prostredia. Najlepšie tímy získali hodnotné ceny.

              Naši študenti dostali na vyriešenie výzvu ohľadom zníženej inteligencie u detí na základe testovania PISA. Dvom študentkám sa podarilo umiestniť na krásnom 2.mieste v tejto súťaži .

              Gratulujeme !

              Ing. Ida Matuškovičová

            • Odborná exkurzia Chateau Topoľčianky

            •      Dňa 13. marca 2024 trieda 3.A a 3.B s Ing. Matuškovičovou navštívili vinárstvo Château Topolčianky. S hlavným technológom vo vinárstve sme navštívili vinársku prevádzku a všetky vinárske objekty. Oboznámil nás s celou technológiu spracovania vína ale i s ekonomickými ukazovateľmi ohľade predaja vín.

                   Veľmi nás ohromil hlavne archív vín, ktorý je súčasťou vinárstva. Následne po prehliadke nás čakala degustácia 5 vzoriek kvalitných vín. Veľmi nás táto exkurzia ohromila a boli sme nadšení z nových poznatkov, ktoré sme získali.

              Blašková Dominika 3.A

            • Deň vysokoškoláka na SPU v Nitre

            •      Dňa 13.marca 2024 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili podujatia – Deň vysokoškoláka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

                   Prorektor pre vzdelávanie prof. Ing. Milan Šimko, PhD. nám predstavil univerzitu a možnosti štúdia na tejto škole. Informácie o 6 fakultách nám poskytli v krátkych prezentáciách prodekani jednotlivých fakúlt. Fakultu záhradníctva a krajinného inžinierstva nám predstavila prodekanka Doc. Ing. arch.Roberta Štěpanková, PhD. Zúčastnili sme sa aj prehliadky školy a zaujali nás hlavne vybavené laboratória.

                   Niektorí študenti mali záujem o fakultu ekonomiky a manažmentu, ktorú im predstavila prodekanka Ing. Iveta Košovská, PhD. Podrobne im vysvetlila proces štúdia na tejto fakulte a uplatnenie, ktoré môžeme v budúcnosti z tohto vzdelania čerpať. Ďakujeme za takúto možnosť vedeniu a aj SPU v Nitre že sme sa mohli zúčastniť tohto podujatia.

            • Maturitné skúšky v šk. r. 2023/2024 /termíny/

            • PČOZ  MS /praktická časť maturitnej skúšky/:

              24. apríl 2024 streda

              25. apríl 2024 štvrtok

              26. apríl 2024 piatok

               

              TČOZ  MS /teoretická časť maturitnej skúšky/

              ÚFIČ MS /SJL, NJ, AJ/:

              20. máj 2024 pondelok

              21. máj 2024 utorok

            • Hainburg vlastivedno-jazyková exkurzia

            •      Dňa 27.2.2024 sa nemčinári tried I.A a I.B zúčastnili vlastivednej exkurzie do blízkeho rakúskeho mesta Hainburg. Cieľ exkurzie – spoznať stredoveké mesto v nemecky hovoriacej krajine – blízkom Rakúsku splnili na výbornú.

                   Po príchode školským autobusom do mesta sa zúčastnili interaktívnej prehliadky v nemeckom jazyku, ktorá sa vďaka milej a ochotnej pani sprievodkyni predĺžila z pôvodne plánovanej hodiny až na hodinu a pol. Pani Elena Seeber priam vtiahla všetkých žiakov veľmi pútavou formou do diania v dávnych časoch Hainburgu. Svoje putovanie začali pri Uhorskej bráne. Dozvedeli sa, že je to popri Viedenskej bráne a Rybárskej bráne jedna z 3 zachovaných mestských brán, že hradné múry sú dlhé 2,5 km a že mesto kedysi zo streleckých veží chránili pred nepriateľmi zruční lukostrelci. Že Braunsberg (v preklade hnedý vrch) bol kedysi dávno zelený a zmenu jeho farby majú na svedomí vlastne Kelti. Na ulici Babensbergergasse sa zoznámili s mestským erbom, navštívili kostnicu a pri ďalšom zaujímavom putovaní mestom si ešte viac obohatili nielen svoje dejepisné vedomosti, ale aj slovnú zásobu v nemeckom jazyku.

                   Po zážitkovej prehliadke stredovekého mesta padli deťom vhod z domu zbalené desiaty, nakoľko sa potrebovali posilniť na výstup na hradný kopec Schlossberg. Odmenou za polhodinové strmé stúpanie im bol nádherný panoramatický výhľad na mesto Hainburg ležiacom na Dunaji. S vidinou dobrého obeda sa všetkým išlo dole kopcom oveľa ľahšie. V reštaurácii Haydnstube si nemčinári prakticky overili svoje zručnosti z cudzieho jazyka pri objednávaní, či platení. Vynikajúci viedenský rezeň či pečený zubáč stáli za to. Po nástupe do autobusu sa ešte na rozlúčku s mestom všetci previezli popri Dunaji a vydali na cestu domov na Slovensko. V autobuse dobrá atmosféra pokračovala, žiaci si krátili čas spievaním. Domov prišli síce veľmi unavení, ale plní nových zážitkov a motivácie učiť sa nemčinu 😊.

              Mgr. Katarína Pariľaková

            • Somelierska súťaž v Paríži

            • Concours des Jeunes Professionnels du Vin Paris 2024 - Súťaž mladých odborníkov na víno

              V dňoch 26. – 29. 2.2024 sa naše mladé somelierky Lucia Vrbovská a Laura Balážová zúčastnili medzinárodnej somelierskej súťaže v Paríži pod vedením Ing. Klaudii Čistej Tretinovej.  Concours des Jeunes Professionnels du Vin je súťažou pre budúcich mladých profesionálov vo vinárskom priemysle s cieľom zdôrazniť ich schopnosti v oblasti degustácie francúzskych vín. Súťaž zahŕňa 2 predbežné výberové testy: jeden na charakteristiku 5 vzoriek (rozpoznanie: odroda hrozna, ročník, oblasť, apelácia atď.) a druhý na bodovanie na 4 vzorkách (senzorická analýza).

              Prípravný degustačný seminár s francúzskymi vínami pre študentov sa konal na výstavisku Salon International de l’Agriculture – Paris (SIA).

              Súťažilo 30 somelierov zo 14.-tich krajín Európy. Vo vysokej konkurencii sa naše žiačky umiestnili Lucka na      9.-tom mieste a Laura na 12.-tom mieste. Dievčatám srdečne gratulujeme.

              Spoznávanie francúzkych vín, oblastí a apelácií v prostredí miestnych vinárov bolo naozaj zážitkové ako pre študentov, tak pre pedagógov.

              O slovenskú a českú delegáciu sa starala počas celého pobytu Delphine LAISSAC, koordinátorka pre SR a ČR.

              Ďakujeme a dovidenia o rok Concours des Jeunes Professionnels du Vin 2025.

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová

            • PREDPRIJÍMAČKOVÝ SEMINÁR

            • Radi by sme Vás informovali, že tak ako každý rok, aj v tomto roku organizuje SOŠ vinársko - ovocinárska v Modre PREDPRIJÍMAČKOVÝ SEMINÁR. 

              Termín: 18. apríl 2024

              Seminár je určený pre žiakov končiacich ročníkov, ktorí majú záujem študovať na našej škole. Pozostáva z dvoch častí: slovenký jazyk a biológia. 

              Tešíme sa na Vás!

              SOŠ vinársko - ovocinárska

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra, kód školy 615501
      • +421 33/6472579 riaditeľ +421 33/6472580 ústredňa +421 33/6472762 ekonomický úsek +421 33/6406462 stredisko odbornej praxe - pivnica Školská jedáleň +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk Školský internát +421 33/6472580 klapka 36
      • Kostolná 162/3, 900 01 Modra Slovakia
      • 000162311
    • Prihlásenie