• Novinky

            • Somelierska súťaž v Paríži

            • Mladí somelieri z modranskej vinárky, Hanka Tvarožková a Matej Pomfy sa v dňoch 27.2. – 2.3.2023 zúčastnili somelierskej súťaže v Paríži. Francúzske vína hodnotilo 30 študentov z vinárskych škôl z 15 krajín Európy.

              Hanka sa umiestnila v silnej konkurencii na 5. mieste a Matej na 14.mieste.

              Predprípravná degustácia pre šudentov, stretnutie mladých vinárov a degustovanie francúzskych vín na výstavisku Salon International de l’Agriculture - Paris 2023 bola skutočným zážitkom nielen pre samotných študentov, ale aj pedagógov.

              O slovenských študentov sa starala počas celého pobytu Delphine LAISSAC, koordinátorka pre Slovenskú a Českú Republiku.

              Ďakujeme a dovidenia Concours des Jeunes Professionnels du Vin 2023.

            • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa  16. februára 2023 sa v Bratislave na Gymnáziu, Grösslingová 18 uskutočnilo krajské kolo olympiády  v anglickom jazyku. Našu školu reprezentoval Alan Jiří Volařík z 2.B, ktorý vybojoval krásne štvrté miesto. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov a rozvoja v oblasti anglického jazyka.  

              Mgr. Peter Slamka

            • XXII. ročník medzinárodnej súťaže v reze viniča hroznorodého „O Zlaté nožnice“.

            •      Dňa 9. februára 2023 sa konal 22.ročník medzinárodnej súťaže v reze viniča O Zlaté nožnice, ktorú organizovala firma SNA Europe s.r.o. (Slovakia), (Bahco) v spolupráci s BS vinárske potreby Pezinok pod odbornou záštitou SPU Nitra, Katedra záhradníctva a krajinného inžinierstva. Hostiteľom bolo vinárstvo Dubovský - Grančič vo Svätom Jure. Súťaž prebehla v staršom vinohrade, čo sa prejavilo v náročnosti rezu ako zo strany súťažiacich, tak hodnotiteľov. Rezala sa odroda Veltlínske zelené v počte 25 krov v časom limite 30 minút a 40 minút podľa kategórie. Predseda juniorskej komisie konštatoval, že úroveň rezu v tejto kategórii často prevyšovala profesionálov.

              Naši študenti 4. ročníka súťažili v kategórii Junior s nasledovným výsledkom:

              4. miesto Adam Moravčík

              5. miesto Matej Oscitý

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, blahoželáme a želáme úspechy v ďalšom štúdiu.

              Ing.Rastislav Schön

            • Medzinárodná súťaž v reze viniča vo Valticiach.

            •     Střední vinařská škola Valtice zorganizovala aj tento rok súťaž v reze viniča s medzinárodnou účasťou, na ktorej súťažili študenti zo 4 stredných škôl z Česka a naša SOŠVO Modra. Študenti boli rozdelení do 2 kategórií – dievčatá a chlapci, pričom celkový počet bol 63 rezačov. Rezali 4-ročný mladý vinohrad odrody Rulandské šedé. V pravidlách bol stanovený počet 25 krov v časovom intervale 20 minút, pričom viničie zostalo na drôtenke z dôvodu objektivity hodnotenia. Ako hlavné kritérium hodnotenia bola kvalita rezu, dosiahnutý čas bol pomocný ukazovateľ.

              Našu školu reprezentoval študent 4.A triedy Adam Bennár, ktorý obsadil pekné 10. miesto. Blahoželáme a želáme úspešné ukončenie štúdia.

            • Návšteva Štátnej veterinárnej a potravinovej  správy SR

            •      Začiatkom februára sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili vzdelávacej exkurzie na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu v Bratislave, kde ich sprevádzal vedúci oddelenia kontroly vín Ing. Marek Závracký. Vypočuli si prednášku o činnosti ústavu, o jednotlivých pracoviskách a aj o špeciálnej mikrobiológii, ktorá zahŕňa označovanie potravín a senzorické vyšetrovanie (aj vína).

                   ŠPVS je certifikačný orgán a pravidelne robí aj školenia posudzovateľov  vína. Žiaci pod vedením Ing. Čistej Tretinovej navštívili aj fyzikálno – chemické laboratóriá, kde si zopakovali postupy jednotlivých analýz pre víno (obsah síry, obsah cukru, obsah alkoholu a obsah kyselín). Tie im ukázali pani laborantky. 

                   ŠVPS disponuje aj špeciálnou degustačnou miestnosťou s oddelenými boxami na individuálne odborné senzorické posudzovanie vín. Následne absolvovali posudzovanie vín aj prakticky, pripravených bolo 25 vzoriek  rôznej akosti, kvality, ročníka a ceny. Žiaci hodnotili  100 bodovým systémom O.I.V. v štandardizovanom pohári O.I.V.. Ku každej vzorke sa viedla krátka diskusia, či je víno v poriadku a naopak, či má chorobu alebo vadu a či zodpovedá kvalite uvádzania produktu na trh. Prezentáciu jednotlivých odrôd viedol kontrolór vín Ing. Bohumil Pajer. Žiaci prakticky hodnotili a slovne opisovali jednotlivé druhy vína. Odniesli si cenné skúsenosti z oblasti senzorickej analýzy vín a vinárskej legislatívy na Slovensku, ktoré im budú nápomocné v ďalšom štúdiu v maturitnom ročníku.

                   Exkurzie sa zúčastnilo 12 žiakov odboru podnikanie a somelierstvo. Srdečne ďakujeme celému tímu oddelenia kontroly vín za prípravu a organizáciu odbornej degustácie a praktické ukážky.

              Ing. Klaudia Čistá Tretinová

            • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

            •      V stredu 15. 2. 2023 sa konalo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku na Gymnáziu Bílikova 24 v Bratislave a naše horúce želiezko Mária Červená z 3.B  vzorne reprezentovala našu školu. Z 15 stredných škôl obsadila pekné 4. miesto. Gratulujeme, prajeme jej veľa úspechov v štúdiu a ďakujeme za reprezentáciu.

              Mgr.Ing. Jarmila Kočišová

            • Oslavan - prezentácia náradia

            • Dňa 7.2.2023 sa konala prednáška a prezentácia náradia firmy Oslavan. Študenti sa dozvedeli novinky v oblasti ručného poľnohospodárskeho náradia. Po prednáške si mohli, pod profesionálnym vedením firmy Oslavan, odborne vyčistiť svoje náradie, ktoré používajú pri práci vo vinohrade a ovocnom sade. Naučili sa pracovať s brúsnym kameňom a brúskou na nože.

            • Zmena poplatkov za stravu

            • Od 1.3.2023 sa mení poplatok za stravu pre žiakov - stravníkov dochádzajúcich do školy (neubytovaných na ŠI). Nová cena za obed je 2,80 € (z toho réžia 0,50 €).

              Zmena stravnej jednotky je v súlade so Všeobecne záväzným nariadením Bratislavského samosprávneho kraja č. 1/2023 zo dňa 27.1.2023 o výške príspevkov v školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.

            • Ochutnávka vín mladých vinárov

            •      Mladí budúci vinári, študenti tejto jedinečnej strednej odbornej školy zorganizovali 13. ročník Ochutnávky vín mladých vinárov.

                   Len málo plodov ľudskej práce má toľko obdivovateľov a uctievačov ako víno. Mali sme možnosť zažiť príjemnú atmosféru na našej škole, k dispozícii bolo 629 vzoriek vín a samozrejme nechýbali ani gastronomické špeciality.
                   Vinárska vášeň pramení z toho, že je to iný nápoj ako všetky ostatné. Víno nevznikne samo a preto si vysoko vážime absolventov našej školy, vinárov z celého Slovenska, z Moravy a Rakúska, ktorí poskytli vzorky vín, ale i všetkým, ktorí nám pomohli akýmkoľvek spôsobom pri zabezpečení tejto krásnej akcie.
              Ďakujeme všetkým aktívnym žiakom, podnikateľom, somelierom, ktorí skvelo pod vedením Ing. Idy Matuškovičovej a Ing. Agáty Dudovej  zvládli Ochutnávku vín mladých vinárov na vysokej odbornej úrovni.
              Tešíme sa už teraz na 14. ročník Ochutnávky vín mladých vinárov.
              Firma Vinárka

            • Pozvánka

            • Cena vstupenky: 20€   (vstup, pohár, katalóg)

              vstup ......... 13€

              pohár .........  4€

              katalóg .......  3€

               

               

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 19. januára 2023 sa v Gymnáziu Pezinok konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu v kategórii stredných odborných škôl reprezentoval víťaz školského kola žiak 2.B Alan Jiří Volařík, ktorý postúpil do krajského kola. Víťazovi srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole.

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • Upršaný  18. január priniesol našej študentke Márii Červenej z 3.B prvenstvo v kategórii pre SŠ v Olympiáde v nemeckom jazyku. Celkovo bolo 7 kategórií. Olympiáda bola  rozdelená na písomnú  a ústnu časť. Úspešnej víťazke srdečne gratulujeme a prajeme v ďalšom štúdiu veľa úspechov.

              Mgr.Ing. Jarmila Kočišová

            • FiNNkvíz

            • ​​​​​​Nadácia NN ľuďom spustila na konci novembra 2022 pilotný ročník jednodňového vzdelávacieho projektu FiNNkvíz. Hlavnou myšlienkou tejto online aktivity pre žiakov 1. a  2. ročníka stredných škôl bolo preveriť a posilniť ich znalosti z oblasti finančnej gramotnosti. Obrovskou výhodou edukačného kvízu bolo, že sa mohol realizovať v online prostredí žiakom dobre známej aplikácie EduPage.

              Vo FiNNkvíz-e mali žiaci za úlohu v priebehu 40 minút zodpovedať 20 rôznorodých otázok  zo sveta financií za 25 bodov. Do súťaže o finančné ceny sa zapojilo takmer
              5-tisíc stredoškolákov.

              ​​​​​​​​​​​​​​Z našej školy sa prihlásili štyria žiaci z 2.B triedy – Simon Hergott, Roman Kanich, Alan Jiří Volařík a Nikolas Matúš Zápražný. Vedomosti čerpali z predmetu „Viac ako peniaze“, ktorý absolvovali už v 1. ročníku. Do súťaže o finančné ceny sa zapojilo takmer 5-tisíc stredoškolákov a preto nás veľmi teší, že sa naši žiaci prebojovali svojimi vedomosťami na najvyššie priečky a k celkovému víťazstvu im chýbal iba 1 bod😊.

              Aj preto im predstaviteľka Nadácie NN ľuďom, pani Ingrid Zelina, prišla osobne odovzdať vecné ceny. Dúfame, že žiakov ceny potešili a ich úspech povzbudí aj ostatných žiakov k účasti na podobných súťažiach.

               

            • Návšteva Malokarpatského múzea v Pezinku

            • Dňa 20.12.2022 naši prváci zavítali v rámci predmetov DEV a RNK do Malokarpatského múzea v Pezinku. Čakali nás dve zážitkové expozície -Príbeh vína a Dejiny vinohradníctva a vinárstva pod Malými Karpatami. Videli sme najväčšiu zbierku lisov v Európe .Prehliadka bola doplnená o interaktívne prvky ako audiovizuálna mapa, arómobar, štuplovačka, strúhací stolec...

            • Domy s vôňou vína

            • Hoci zima zliezala z chrbtov Malých Karpát, prvákov chlad neodradil na potulku starou Modru. Preskúmali sme Súkenícku ulicu, staré vinohradnícke domy, kamene pri vchodoch, stredoveký obranný múr, baštu v ktorej sídlila keramika i dom pivnice pána Lajdu. V minulosti sa hovorilo:Niet lepšej silnice jak Laudovej pivnice.Sodomová

            • Predvianočné ovocinárske dni

            • Po dvoch rokoch sa znovu stretli ovocinári na „Predvianočných ovocinárskych dňoch„  v Piešťanoch, kde si vymieňali svoje skúsenosti. Popritom im OÚS zabezpečila zaujímavé prednášky . Tak ako aj v predchádzajúcich  rokoch  nezabudli pozvať študentov stredných odborných škôl. Desiati naši žiaci vybraní z jednotlivých tried si mohli rozšíriť svoje vedomosti z ovocinárskej výroby priamo od významných firiem, výskumu (automatizácia výroby – využitie robotov, ekológia závlahy, bio ochrana rastlín, pestovanie orecha kráľovského a pod). Týmto aj v mene našich študentov by sme radi poďakovali vedeniu OÚS  a hlavne predsedovi Ing. Mariánovi Vargovi, že nezabúdajú na mladú generáciu, možno aj ovocinárov.

              Ing. Jana Novotná,  Ing. Jarmila Volovárová

            • Vianočné trhy v Trnave

            • 15.decembra 2022 trieda 1.A navštívila  predvianočnú Trnavu, aby si nielen  spríjemnila poobedňajšie hodiny atmosférou tradičných trhov, ale aj upevnila triedny kolektív.

              Ing. Jana Novotná

            • Program Body image

            • 14. decembra 2022 žiaci druhého ročníka pracovali v rámci primárnej prevencie na programe body image. Aktivity boli zamerané na sebaúctu, sebahodnotenie, sebadôveru a vzťah k vlastnému telu.

              Mgr. Sodomová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra, kód školy 615501
      • +421 33/6472579 riaditeľ +421 33/6472580 ústredňa +421 33/6472762 ekonomický úsek +421 33/6406462 stredisko odbornej praxe - pivnica Školská jedáleň +421 33/6472580 klapka 13 E-mail: jozefizof@svosmo.sk Školský internát +421 33/6472580 klapka 36
      • Kostolná 162/3, 900 01 Modra Slovakia
      • 000162311
    • Prihlásenie